SIDSTE NYT

Program

Høsten gennem 100 år

I dagene 25. – 28. august kan man opleve ”Høsten gennem 100 år” på Hygum Hjemstavnsgård.

Lørdag og søndag er der kaninhop konkurrence og udstilling.

Karlene høster med segl og le, pigerne går bagved og binder op. Det næste store fremskridt var selvbinderen, den kunne både høste og binde neg. Så nu skulle der kun sættes i skok, efterfølgende køres hjem i loen eller sættes i hæs uden for laden, hvor det skulle tærskes med plejl eller tærskeværk.

Som til et rigtigt høstarrangement skal der være en Høst taler, som i år er Jette Christensen.

Der er også rigtig mange andre ting i gang. Ved Spændhuset fortælles der om Spindehørrens forarbejdning fra frø til tøj. I den gamle smedje kan børnene være med til at fremstille en lille ting, de kan få med hjem. I den anden ende at smedjen er stenovnen tændt op, her bages der boller og andet godt til ganen.

Bloksaven der er trukket af den gamle Frichs motor, saver store træstammer til planker og brædder. På pladsen kan du møde pile fletter og jydepottemager. Historisk køkken har smagsprøver på forskellige produkter. Her kan også købes kaffe og hjertevafler, som kan nydes på vores store fine terrasse, medens børnene kan boltre sig med stylter, trille hjul, ringspil, male mel til egne boller og de kan være med til at lave et reb de kan tage med hjem. Naverhulen er åben for et besøg.

I det gamle stuehus bliver der lavet smagsprøver på det gamle ringkomfur og i stuerne er kniplebræt og strikketøjet i fokus. Uden for stuehuset har Haderslev Kaninavlerforening, lørdag og søndag deres årlige show med kanin hop konkurrence og udstilling.

Alt dette kan opleves på Hygum Hjemstavnsgård, alle fire dage kl. 10.00 – 16.00

 

Program

Hygum hjemstavnsgård runder 35 år. Historisk Dyrskue, Børne dyrskue og Landsbyen i arbejde

Hygum Hjemstavnsgård slår dørene op den 11. – 12. juni, hvor vi afholder Historisk Dyrskue og Børne Dyrskue om lørdagen, begge dage er der Landsbyen i arbejde, i tidsrummet 10.00 – 16.00.

Lørdag den 11. juni er der Historisk Dyrskue, hvor de gamle husdyrracer er repræsenteret. Her kan man se hvordan de fleste husdyr så ud for 100 år siden. Til at give karakteristik af dyrene kommer til kvæg Poul S. Frank og til hestene kommer Milton Nielsen.

Børnedyrskue, her kan børnene komme deres dyr. Dyrene bliver bedømt og der er præmier til alle udstillere. Tilmelding til Hygum Hjemstavnsgård på hygumhj@gmail.com

Dyrskuetalen lørdag bliver holdt af Forstander Ove Bonde Møller, Kjærgård Landbrugsskole

Søndag fejrer Hygum Hjemstavnsgård 35 års-jubilæum med bobler og kransekage. Jubilæumstaler er Peter Fredslund, som fortæller om gårdens historie.

Hele weekenden kan man gå rundt og snuse til, hvad der blev lavet på gårdene. Hjemstavnsgården summer af liv og glade dage, med arbejde og snak.

Se programmet HER!

Program

Pilefestival & før og nu. 21. – 22. maj 2022

Så går det løs på Hjemstavnsgården i Sdr. Hygum. I weekenden den 21. – 22. maj afholder vi Pilefestival & Håndværk før og nu.

Det bliver en fantastisk weekend med masser af liv, der kommer pileflettere fra hele landet med deres boder, hvor der arbejdes på livet løs med at vise hvad pil er og hvad det kan bruges til i hverdagen. Praktisk og til dekoration.

Det kan beundres, købes og sågar kan man selv få lov til at prøve kræfter med håndværket. Vi er så heldige at kunne kombinere det med at vise andre håndværk som altid har indgået som husflid i hjemmene. 

Et stort arrangement, som intenst er forberedt gennem det sidste år.

Kom og vær med til at gøre weekenden til en kæmpe succes, der er åben fra kl. 10.00 – 16.00 begge dage, entre er 60 kr. for voksne og 30 kr. for børn.

Tag madpakken med og nyd den på vores store terrasse UDSIGTEN eller i Historisk Køkken.

 
Program

FØDEVARE DNA

I dagens Danmark er det en stor selvfølge, at vi i dagligvarebutikkerne kan købe friske og sunde fødevarer. Fødevarer, som virksomheder har bearbejdet, forberedt og sikret holdbarhed af – til billige penge og i tilstrækkelige mængder, så der er til os alle.

Fødevarer, som gør det nemt for os at lave mad hjemme, så vi kan bruge vores tid og energi på andre aktiviteter. Vi har flyttet tilberedningen af mad fra hjemmet til industrien. Sådan har det ikke altid været. 

Mad dyrkede man selv
For ca. 100 år siden foregik al fremstilling af fødevarer hjemme, hvor viden om råvarer, metoder og håndværk gik i arv, hvor spildet var minimalt, og hvor man spiste det, som man dyrkede lokalt. Der er tale om et markant skifte, og begge ”yderpunkter” kan du i dag opleve i Vejen Kommune. I Sdr. Hygum syd for Rødding ligger Landbomuseet Hygum Hjemstavnsgård og rundt om i området ligger i dag en stribe industrielle fødevareproduktionsvirksomheder.

Spændvidde historisk set 
Vi har i spændvidden mellem hjemstavnsgården og fødevarevirksomhederne også yderpunkterne i en historisk udvikling. Hjemstavnsgården repræsenterer hjemmeproduktionen, håndværket, kvindernes rolle i tilvirkningen af fødevarer og overlevering af viden mellem generationerne. 

Du kan derfor på Hygum Hjemstavnsgård henover året opleve fødevareproduktion på gården. Her slagtes grisen og her laves pølser. Her dyrkes korn og laves mel. Her dyrkes grønsager og kartofler og laves kartoffelmel. Her kærnes mælk til smør med håndkraft. Her dyrkes boghvede og bages brød i stenovn. Hygum Hjemstavnsgård viser hen over året, hvordan fødevareproduktionen fandt sted på gården, som stort set var selvforsynende, brugte minimale ressourcer på transport og havde alle arbejdsprocesser samlet.

Se hele artiklen på Fødevare DNA - fra gård til industri | Oplev historien | VisitVejen

Program

Pilefestival & Håndværk før og nu

Vi vil gerne invitere dig til Pilefestival & Håndværk før og nu,

i weekenden den 21. – 22. maj 2022  kl. 10.00 – 16.00

med salgsting, værktøj, materialer til dit håndværk, som du vil demonstrere, udstille og sælge.

Alt foregår udendørs, så medbring selv hvad du skal bruge i dit arbejde med dit hånværk, alt efter vejret.

Vi håber, du har lyst til at deltage, og glæder os til et godt samarbejde og en forrygende weekend.

Link til tilmeldingsblanket, se neden for.

 

De venligste hilsner

Hygum Hjemstavnsgård & Vejen Flettekreds

Program

JULEDAGE PÅ HJEMSTAVNSGÅRDEN

I tiden før jul er der travlt, men også tid til julehygge på Hygum Hjemstavnsgård.

I weekenden den 20.-21. november kommer julemanden på besøg, han deler godter ud til glæde for børn og barnlige sjæle. Hestevognen er gjort juleklar, så nisser og børn sammen med julemanden kan hente juletræet hjem til gården, hvor træet pyntes på gårdspladsen. Der gives gratis tur til børnene dagen igennem.

Traditionen tro kan børn lave juledekoration, kartoffel-julekalender og en roelygte kan skæres ud.

I stuehusets køkken er der aktivitet ved brændekomfuret, her laves klejner og blodpandekager. I bryggerset uddeles der smagsprøver på medisterpølse. Inde i stadsstuen nørkles. I spisestuen vises hvordan man laver julesilkeroser til juletræet og der laves julepynt sammen med børnene. Inde i storstuen sider spindepigerne med deres arbejde værksted og der nørkles.  

Ude hos smedene kan de selv, være med til at lave en lille souvenir kniv, iført fuldt smedeudstyr. I enden af den gamle smedje, har bagerne varmet stenovnen op til bagning af boller, julekringler og franskbrød.

I stalden er båsene gjort klar til hobbyfolket, der kommer og sælger deres fine fremstillede ting fra små boder. Uden for stalden slagtes gåsen til jul, både lørdag og søndag.

Snyd ikke jer selv for at komme ind og se dukke- og legetøjssamlingen, som er i en rivende udvikling, herinde kan man også møde jydepottedamen.

Inde i det historiske køkken kan man nyde duften af julebag.  

Der er juleåbent lørdag fra kl. 12.-16.00 og søndag fra kl. 10.-16.00.

Program

PLØJEDAGE I SEPTEMBER

Marken er mejet og høet er høstet…….

Nu er vi klar til at sætte ploven i jorden.
Veterantraktorerne giver pløjeopvisning begge dage.

Søndag holder hestepløjerne pløjekonkurrence og der afsluttes med præmieuddeling.

Søndag kl. 13.30 kommer slagteren forbi. Her vises hvordan man i gamle dage fik besøg af slagteren hjemme på gården, hvor han slagtede grisen. Husmoderen stod klar til at få blodet, så hun kunne lave blodpølse eller blodsuppe, som var en stor delikatesse dengang. Der laves blodpølse og medister, begge dele kan der smages på inde i bryggerset, i det gamle stuehus.

Smedene forsøger sig med at lave tørvekul af tørv fra Fæsted Mose, som bruges i essen.
Har du knive og sakse der trænger til at blive slebet, så står de klar til det.

Hele gården summer af liv, der bliver nok at se på.
Børneaktiviteter er også i fuld gang. De kan komme hjem med en lille ting fra smedjen de selv har hamret lidt på, en kornbuket og mel de selv har malet, reb de selv har slået

Der vises hvordan man fremstillede kartoffelmel og  æblemost.

Program

Kartoffelferie som i gamle dage på Hygum hjemstavnsgård

Hver dag i efterårsferien, den 17. – 24. oktober fra kl. 11 – 16, kan du komme og lave din helt egen æblemost. Du skal blot medbringe æbler og emballage til at få mosten med hjem i.

Hjemstavnsgården har æblepresseren og én til at guide dig gennem proceduren, men du skal selv kunne lægge kræfterne i arbejdet. Max. 5 L. pr. familie. Udendørs aktivitet.

Børnene kan male lidt korn til mel, i den gamle håndkværn og få melet med hjem i en lille pose til bagning der hjemme. De kan lave et reb og de kan lege på vores Naturlegeplads.

I kan gå en tur rundt i museet og snuse til hvordan livet kunne være i gamle dage.

Onsdag den 20. oktober er en særlig dag.

Her tages de sidste kartofler op og sorteres. Der vises hvordan der laves kartoffelmel. I køkkenhaven er der travlt med at få grøntsagerne op inden frosten kommer. Grøntsagerne kan købes samt honning hos vores lokale biavler. Vores Vejbod er åben, så længe der er varer at sælge.

Vi vil glæder til at se jer, til nogle hyggelige timer.

Program

Høsten gennem 100 år

I dagene 26. – 29. august kan man opleve ”Høsten gennem 100 år” på Hygum Hjemstavnsgård.

Karlene høster med segl og le, pigerne går bagved og binder op. Det næste store fremskridt var selvbinderen, den kunne både høste og binde neg. Så nu skulle der kun sættes i skok, efterfølgende køres hjem i loen eller sættes i hæs uden for laden, hvor det skulle tærskes med plejl eller tærskeværk

Som til et rigtigt høstarrangement skal der være en Høst tale, som i år er formand Svend Dixen

Der er også rigtig mange andre ting i gang.. Ved Spændhuset fortælles der om Spindehørrens forarbejdning fra frø til tøj. I den gamle smedje kan børnene være med til at fremstille en lille ting de kan få med hjem. I den anden ende at smedjen er stenovnen tændt op, her bages der boller og andet godt til ganen.

Bloksaven der er trukket af den gamle Frichs motor, saver store træstammer til planker og brædder. På pladsen kan du møde pile fletter og jydepottemager. Historisk køkken har smagsprøver på forskellige produkter. Her kan også købes kaffe og hjertevafler, som kan nydes på vores store fine terrasse, medens børnene kan boltre sig på legepladsen. Naverne er i deres Naverhule, hvor de gerne fortæller om deres håndværk, og viser deres trofæer frem.

I det gamle stuehus bliver der lavet smagsprøver på det gamle ringkomfur og i stuerne er væv, kniplebræt samt strikketøjet i fokus. Uden for stuehuset har Haderslev Kaninavlerforening, lørdag og søndag deres årlige show med kanin hop og konkurrencer.

Alt dette kan opleves på Hygum Hjemstavnsgård, alle fire dage kl. 10.00 – 16.00

Program

Kartoffelfestival i Hovborg d.21. August 2021

På Vejen Kartoffelfestival i Hovborg sætter vi kartoflen i fokus! Den kan nemlig meget end man lige skulle tro, og det vil vi gerne vise frem. Kartofler er meget mere end kogte kartofler til frikadeller, og faktisk bruges kartofler - retteligt kartoflens stivelse - i rigtig mange madvarer f. eks. ost og lakridskonfekt. Og så er den en meget klimavenlig fødevare.  

Hjemstavnsgården vil have en stand, hvor man viser hvordan man dyrkede kartofler i gamle dage.

Kom forbi og se de gamle redskaber og få en snak!

Se mere på festivalens hjemmeside

Billeder fra høsten

MASSER AF NYE BILLEDER

 

Se de fine billeder fra brnedyrskue, pilefestival og pløjedage HER

Tak til HD-Naturfoto !

hygum hjemstavnsgård

OPLEV DEN NYE DUKKESAMLING

 

- Det nye DUKKEMUSEUM på Hygum Hjemstavnsgård er åbnet.

Se samlingen af gamle dukker og andet legetøj, der med garanti vækker minder!