SIDSTE NYT

Program

JULEDAGE PÅ HJEMSTAVNSGÅRDEN

I tiden før jul er der travlt, men også tid til julehygge på Hygum Hjemstavnsgård.

I weekenden den 20.-21. november kommer julemanden på besøg, han deler godter ud til glæde for børn og barnlige sjæle. Hestevognen er gjort juleklar, så nisser og børn sammen med julemanden kan hente juletræet hjem til gården, hvor træet pyntes på gårdspladsen. Der gives gratis tur til børnene dagen igennem.

Traditionen tro kan børn lave juledekoration, kartoffel-julekalender og en roelygte kan skæres ud.

I stuehusets køkken er der aktivitet ved brændekomfuret, her laves klejner og blodpandekager. I bryggerset uddeles der smagsprøver på medisterpølse. Inde i stadsstuen nørkles. I spisestuen vises hvordan man laver julesilkeroser til juletræet og der laves julepynt sammen med børnene. Inde i storstuen sider spindepigerne med deres arbejde værksted og der nørkles.  

Ude hos smedene kan de selv, være med til at lave en lille souvenir kniv, iført fuldt smedeudstyr. I enden af den gamle smedje, har bagerne varmet stenovnen op til bagning af boller, julekringler og franskbrød.

I stalden er båsene gjort klar til hobbyfolket, der kommer og sælger deres fine fremstillede ting fra små boder. Uden for stalden slagtes gåsen til jul, både lørdag og søndag.

Snyd ikke jer selv for at komme ind og se dukke- og legetøjssamlingen, som er i en rivende udvikling, herinde kan man også møde jydepottedamen.

Inde i det historiske køkken kan man nyde duften af julebag.  

Der er juleåbent lørdag fra kl. 12.-16.00 og søndag fra kl. 10.-16.00.

Se programmet her!

Program

PLØJEDAGE I SEPTEMBER

Marken er mejet og høet er høstet…….

Nu er vi klar til at sætte ploven i jorden.
Veterantraktorerne giver pløjeopvisning begge dage.

Søndag holder hestepløjerne pløjekonkurrence og der afsluttes med præmieuddeling.

Søndag kl. 13.30 kommer slagteren forbi. Her vises hvordan man i gamle dage fik besøg af slagteren hjemme på gården, hvor han slagtede grisen. Husmoderen stod klar til at få blodet, så hun kunne lave blodpølse eller blodsuppe, som var en stor delikatesse dengang. Der laves blodpølse og medister, begge dele kan der smages på inde i bryggerset, i det gamle stuehus.

Smedene forsøger sig med at lave tørvekul af tørv fra Fæsted Mose, som bruges i essen.
Har du knive og sakse der trænger til at blive slebet, så står de klar til det.

Hele gården summer af liv, der bliver nok at se på.
Børneaktiviteter er også i fuld gang. De kan komme hjem med en lille ting fra smedjen de selv har hamret lidt på, en kornbuket og mel de selv har malet, reb de selv har slået

Der vises hvordan man fremstillede kartoffelmel og  æblemost.

Program

Kartoffelferie som i gamle dage på Hygum hjemstavnsgård

Hver dag i efterårsferien, den 17. – 24. oktober fra kl. 11 – 16, kan du komme og lave din helt egen æblemost. Du skal blot medbringe æbler og emballage til at få mosten med hjem i.

Hjemstavnsgården har æblepresseren og én til at guide dig gennem proceduren, men du skal selv kunne lægge kræfterne i arbejdet. Max. 5 L. pr. familie. Udendørs aktivitet.

Børnene kan male lidt korn til mel, i den gamle håndkværn og få melet med hjem i en lille pose til bagning der hjemme. De kan lave et reb og de kan lege på vores Naturlegeplads.

I kan gå en tur rundt i museet og snuse til hvordan livet kunne være i gamle dage.

Onsdag den 20. oktober er en særlig dag.

Her tages de sidste kartofler op og sorteres. Der vises hvordan der laves kartoffelmel. I køkkenhaven er der travlt med at få grøntsagerne op inden frosten kommer. Grøntsagerne kan købes samt honning hos vores lokale biavler. Vores Vejbod er åben, så længe der er varer at sælge.

Vi vil glæder til at se jer, til nogle hyggelige timer.

Program

Høsten gennem 100 år

I dagene 26. – 29. august kan man opleve ”Høsten gennem 100 år” på Hygum Hjemstavnsgård.

Karlene høster med segl og le, pigerne går bagved og binder op. Det næste store fremskridt var selvbinderen, den kunne både høste og binde neg. Så nu skulle der kun sættes i skok, efterfølgende køres hjem i loen eller sættes i hæs uden for laden, hvor det skulle tærskes med plejl eller tærskeværk

Som til et rigtigt høstarrangement skal der være en Høst tale, som i år er formand Svend Dixen

Der er også rigtig mange andre ting i gang.. Ved Spændhuset fortælles der om Spindehørrens forarbejdning fra frø til tøj. I den gamle smedje kan børnene være med til at fremstille en lille ting de kan få med hjem. I den anden ende at smedjen er stenovnen tændt op, her bages der boller og andet godt til ganen.

Bloksaven der er trukket af den gamle Frichs motor, saver store træstammer til planker og brædder. På pladsen kan du møde pile fletter og jydepottemager. Historisk køkken har smagsprøver på forskellige produkter. Her kan også købes kaffe og hjertevafler, som kan nydes på vores store fine terrasse, medens børnene kan boltre sig på legepladsen. Naverne er i deres Naverhule, hvor de gerne fortæller om deres håndværk, og viser deres trofæer frem.

I det gamle stuehus bliver der lavet smagsprøver på det gamle ringkomfur og i stuerne er væv, kniplebræt samt strikketøjet i fokus. Uden for stuehuset har Haderslev Kaninavlerforening, lørdag og søndag deres årlige show med kanin hop og konkurrencer.

Alt dette kan opleves på Hygum Hjemstavnsgård, alle fire dage kl. 10.00 – 16.00

Program

Kartoffelfestival i Hovborg d.21. August 2021

På Vejen Kartoffelfestival i Hovborg sætter vi kartoflen i fokus! Den kan nemlig meget end man lige skulle tro, og det vil vi gerne vise frem. Kartofler er meget mere end kogte kartofler til frikadeller, og faktisk bruges kartofler - retteligt kartoflens stivelse - i rigtig mange madvarer f. eks. ost og lakridskonfekt. Og så er den en meget klimavenlig fødevare.  

Hjemstavnsgården vil have en stand, hvor man viser hvordan man dyrkede kartofler i gamle dage.

Kom forbi og se de gamle redskaber og få en snak!

Se mere på festivalens hjemmeside

Billeder fra høsten

MASSER AF NYE BILLEDER

 

Se de fine billeder fra brnedyrskue, pilefestival og pløjedage HER

Tak til HD-Naturfoto !

hygum hjemstavnsgård

OPLEV DEN NYE DUKKESAMLING

 

- Det nye DUKKEMUSEUM på Hygum Hjemstavnsgård er åbnet.

Se samlingen af gamle dukker og andet legetøj, der med garanti vækker minder!